Miery, váhy, skratky
1. Objemové miery
každá polievková lyžica, a hrnček má iný objem preto odporúčam používať ciachované odmerky a odmerné nádoby na nemetrické jednotky.
2. Meranie hmotností
na meranie hmotnosti jednoznačne odporúčam digitálnu kuchynskú váhu. Presne odmerané množstvá sú dôležité najmä pri pekárskych a cukrárskych výrobkoch.
3. Prehľad skratiek uvedených v receptoch
PL - polievková lyžica
ČL - čajová lyžička
HR- hrnček (používam original odmerky kde jeden hrnček (cup) je 250ml)
Štipka - mnoˇžstvo, napr, soli, ktoré sa dá nabrať len palcom, prostredníkom a ukazovákom :)
Zo stránky tchiboblog.sk vyberám:
(nižšie aj praktický prepočet surovín klasických receptov 🦉❤)
Miery, ktoré sa často objavujú v receptoch
- 1 kávová lyžička = 5 ml
- 1 polievková lyžica = 15 ml = 3 kávové lyžičky
- 1 hrnček = 250 ml = 16 lyžíc a 2 lyžičky
- väčší hrnček 350 ml = 23 lyžíc a 1 lyžička
- soľ na špičku noža = asi 0,5 g
- štipka soli = cca 1 g
- orech masla = cca 10 g
Koľko sa zhruba vojde do hrnčeka (250 ml/350 ml)?
- 170 g / 240 g hrubej múky
- 135 g / 190g polohrubej či hladkej múky
- 200 g / 280 g cukru krupice
- 120 g / 170 g cukru práškového
- 250 g /350 g masla či masti
Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú kávovú lyžičku (5 ml)?
- 4 g hrubej/polohrubej/hladkej múky
- 6 g cukru krupice
- 3 g cukru práškového
- 8 g soli
- 5 g masla/masti
Koľko sa zhruba vojde na zarovnanú polievkovú lyžicu (15 ml)?
- 11 g hrubej múky
- 10 g polohrubej/hladkej múky
- 10 g cukru krupice
- 12 g cukru práškového
- 20 g soli
- 15 g masla/masti
Prepočet surovín klasických receptov
Kysnuté žemľové knedle
200 g hrubej múky = 1 hrnček, 2 lyžice a 2 lyžičky, 200 g polohrubej múky = 1 hrnček, 6 lyžíc a 1 lyžička, 100 ml mlieka = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 100 ml vody = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 1 vajce, polovica kocky čerstvého droždia, 1 starší rožok, lyžička cukru, 3 štipky soli
Knedle varím približne 20 minút.
Mramorová bábovka
300 g polohrubej múky = 2 hrnčeky a 3 lyžice, 300 g cukru krupice = 1 hrnček a 10 lyžíc, 100 ml vody = 6 lyžíc a dve lyžičky, 150 ml oleja = 10 lyžíc, 4 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva, 2-3 lyžice kakaa
Pečiem na 170 °C približne 40 minút.
Perník
340 g hladkej múky = 2 hrnčeky a 7 lyžíc, 220 g cukru krupice = 1hrnček a 5 lyžíc, 250 ml mlieka = 1 hrnček, 100 ml oleja = 6 lyžíc a 2 lyžičky, 2 lyžice kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 prášku do perníka, 1 vajce
Pečiem na 180 °C približne 30 minút.
Bublanina
150 g polohrubej múky = 1 hrnček, 1 lyžica a 1 lyžička, 100 g cukru krupice = 10 lyžíc, 125 ml mlieka = polovica hrnčeka, 60 ml oleja = 4 lyžice, 1 vajce, 1 lyžička prášku do pečiva, ľubovoľné ovocie
Pečiem na 175 °C približne 30 minút.